Article, Kem Latihan & Rekreasi, Motivation, Team Building

CARA MENINGKATKAN METABOLISME DAN MEMBAKAR LEMAK

Apakah metabolisme? Apa yang faham tentang metabolisme? Metabolisme adalah jumlah tenaga yang digunakan oleh badan untuk mengekalkan fungsi badan asas. Badan anda sebenarnya membakar kalori secara berterusan pada satu-satu masa, bukan hanya apabila anda bersenam, walaupun anda sedang tidur, menonton tv atau membeli-belaj. Sebagai kenderaan memerlukan minyak untuk menjana kuasa, metabolisme anda adalah pengawal atau pengurus minyak untuk badan anda.

Minum air cukup yang mencukupi

Anda mungkin terbiasa dengan nasihat ini. Minum lapan gelas air setiap hari membantu badan anda berfungsi secara optimum.

Jangan lupa tentang suplemen kalsium

Kajian menunjukkan bahawa kekurangan kalsium dalam badan mencetuskan hormon yang menyebabkan tubuh anda berinteraksi dengan lemak yang sebenarnya boleh dibakar. Anda juga boleh mendapatkan kalsium dair susu rendah lemak, keju, salmon, taufu dan oat.

Cukup tidur

Tidur sekurang-kurangnya lapan jam setiap malam adalah penting untuk mengekalkan metabolisme yang sihat. Kurang tidur boleh mengganggu keupayaan badan untuk membakar kalori.

Jangan terlalu tertekan

Tekanan meningkatkan jumlah kortisol dalam badan. Cortisol adalah hormon yang memberitahu tubuh untuk menyimpan lemak sebagai persiapan dalam keadaan tekanan tinggi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *