Motivation

5 Tips Menabung Yang Paling Efektif

Tahun 2018 merupakan tahun yang sukar. Kos sara hidup meningkat dari semasa ke semasa. Namun apa yang menyedihkan, gaji kita tetap sama. Kan? Sehinggakan nak menabung pun susah. Jadi hari ini admin nak kongsikan beberapa tips penting untuk menabung.

5 Tips Menabung Yang Paling Efektif.

#1 Jelaskan Matlamat Simpanan Anda. Matlamat simpanan anda harus jelas. Kenapa anda perlu menyimpan? Kerana matlamat andalah yang menjadi pendorong untuk anda menyimpan dengan konsisten.

#2 Setkan Satu Jangka Masa. Setelah menetapkan matlamat anda, anda haruslah setkan satu jangka masa untuk menyimpan. Tujuannya agar anda lebih berdisiplin dalam simpan. Ingat! Jangan curi curi ambil duit yang anda simpan tu ye.

#3 Simpan Rekod Perbelanjaan Anda. Setiap rekod perbelanjaan kita mestilah disimpan dan direkodkan. Dengan cara ini kita boleh lihat samaada perbelanjaan kita itu berlebihan atau tidak.

#4 Bayar Segala Hutang Yang Ada. Hitung berapa banyak hutang anda dan langsaikanlah dengan segera. Jangan bertangguh. Lagi lambat anda bayar hutang, lagi sukar untuk anda menyimpan.

#5 Stop Guna Credit Card. Bayar dengan wang tunai. Apabila kita tidak melihat duit itu depan mata, semakin banyaklah kita berbelanja. Kerana kita tidak nampak duit itu berkurangan. Jangan berlagak kaya ye.

Kesimpulannya, dalam amalan menabung ini, sikap berdisiplin itu wajib diamalkan. Admin doakan semoga anda terus berjaya mengejar matlamat anda!

Asia Camp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *