Article, Uncategorized

3 Masalah Utama terhadap “team building” Apabila Tim Dalam Syarikat Tidak Kuat.

Kesihatan sekumpulan tim bergantung rapat dengan proses team building di dalam satu pasukan. Individu yang sihat dapat melakukan kerja dengan baik dan cemerlang, begitu juga di dalam sesebuah organisasi, tim yang sihat pastinya akan memberikan seribu kebaikan pada syarikat. Terdapat banyak keburukan atau masalah yang akan timbul apabila tim tidak kuat.

aktiviti team building

Syarikat Sukar Bersaing

Pekerja yang mengalami masalah dengan hubungan sesama staff akan menimbulkan banyak masalah. Antaranya akan selalu ponteng kerja, lewat masuk kerja, tidak memberi komitmen terhadap tugasan, tidak mematuhi arahan ketua, tidak menghormati ketua, tidak amanah, suka menganiaya pekerja lain dan pelbagai lagi kesalahan yang boleh memberikan tekanan kepada organisasi seterusnya merencatkan proses team building. Tekanan ini akan menyebabkan syarikat sukar untuk berkembang dan maju.

Hasil Produktiviti Jatuh

Apabila tim tidak mempunyai semangat kebersamaan di dalam kumpulan, mereka terdedah dengan kebarangkalian melabel tim dengan label yang tidak membantu merapatkan hubungan. Mereka tidak mempunyai semangat kerja yang kuat lalu mereka akan hilang fokus. Mereka akan melakukan kerja sekadar ingin memenuhi tuntutan sahaja. Ini akan menyebabkan produktiviti syarikat jatuh. Amat penting bagi sesebuah syarikat mempunyai pekerja atau ahli tim yang sihat supaya syarikat dapat melajukan proses team building seterusnya dapat bersaing maju. 

Kadar Kemalangan dan Kecederaan Meningkat.

Apabila staf mengalami masalah komunikasi, dokumen seperti “risk assessment” dan “standard operating procedure” tidak dapat dilaksanakan dengan baik. Ini menjadikan pengurusan risiko bertambah sukar disemua peringkat.

Kesan-kesan ini akan memberi impak pada syarikat untuk jangka masa lama. Syarikat perlu melakukakan pelbagai cara untuk mengatasi masalah ini. Antara cara yang terbaik ialah dengan membawa para pekerja mengikuti program team building secara berkala untuk memastikan mereka mempunyai kesihatan yang baik. Jika anda inginkan maklumat lanjut tentang aktiviti seumpama ini, anda boleh layari www.asiacamp.my.

Team Building di AsiaCamp

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *