Article, Kem Latihan & Rekreasi, Team Building, Uncategorized

Water rafting untuk aktiviti team building

Bot atau perahu merupakan alat utama untuk melakukan aktiviti ini. Penggunaannya berbeza mengikut saiz kumpulan, masa mengharungi sungai dan keadaan sungai yang diharungi. Antara bot yang ada ialah seperti di bawah:

Rakit Buluh

Bot ini adalah sejenis bot yang telah direka supaya bersesuaian dengan aktiviti team building. Ia dibuat menggunakan elemen buluh di dalam hutan. Buluh ini direndam di dalam air selama seminggu supaya tahan lama. Buluh yang telah sedia digunakan, akan diikat dengan tali rafia dan tong biru khas untuk kegunaan aktiviti.

Rakit Buluh

Perahu Getah (InflatableRaft)

Perahu jenis ini diperbuat dari getah sintetik yang kuat bersifat elastik.  Ia diperbuat sedemikian supaya dapat mengelakkan dari tercalar apabila melanggar batu-batu sungai nanti. Kebiasannya, terdapat beberapa bahagian tabung angin di dalam perahu tersebut. Ini adalah supaya jika terdapat tabung angin yang bocor/pecah, perahu atau bot tersebut masih mampu terapung. Terdapat tiga jenis perahu yang biasa digunakan:

  • Landing Craft Rubber (LCR) : Perahu jenis ini mempunyai busur yang melekat dan di bahagian hadapannya berbentuk seperti roket. Mesin boleh di pasang di pusat bahagian hadapan. Secara amnya bot jenis ini digunakan sebagai bot peronda dan jika di dalam aktiviti raftling ini ia digunakan di sungai yang tenang.
  • Bot Oval/Bujur: Jenis bot ini yang paling banyak digunakan. Bot jenis ini direka di bahagian hadapan dan belakang melengkung untuk memastikan kestabilan ketika melalui arus yang kuat dan juga supaya air tidak mudah masuk ke dalamnya. Bot jenis ini pula ada dua jenis iaitu: Non Self-Bailer di mana air mudah memasuki perahu ini kerana tidak dilengkapi dengan lubang-lubang untuk pengaliran air keluar. Bot jenis ini akan dilengkapi dengan gayung untuk membuang air yang memasuki bot ini dan
    Self-Bailer; Bot jenis ini mempunyai lantai yang mempunyai lubang untuk memudahkan pengairan air keluar jika air memasuki bot tersebut.
  • Cataraft: Perahu jenis ini direka sangat sederhana dan diadaptasi dari perahu Katamaran yang digunakan di laut oleh seorang geologis Rusia. Inovasi bot jenis ini berkembang pesat hingga terdapat lebih kurang 50 jenis. Digunakan mengikut kesesuaian aliran sungai.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *